Chrupiąca i świeża przyjemność

Świeże owoce i warzywa są nie tylko zdrowe, ale również pyszne. Kiedy wiemy, że jabłka czy truskawki pochodzą z naszego własnego ogrodu, smakują nam jeszcze bardziej.

Co mogę zrobić, aby móc poczęstować innych swoimi własnymi zbiorami?

Radość uprawy własnych owoców i warzyw szybko mogą przesłonić chmury. Świeże owoce i warzywa z własnego ogródka często są atakowane przez choroby grzybicze. Aby własna uprawa warzyw się udała, musimy pamiętać o wielu rzeczach. Nie obsadzajmy naszego ogródka warzywnego zbyt gęsto. Podzielmy warzywa ze względu na czas rośnięcia. Jeżeli połączymy główną uprawę taką jak ziemniaki czy marchewki z uprawami wcześniejszymi lub późniejszymi takimi jak sałata czy szpinak, będziemy mogli wykorzystać daną grządkę kilkakrotnie dla różnych rodzajów warzyw. Warto również zwrócić uwagę na wymagania poszczególnych roślin pod względem substancji odżywczych. Rośliny, które nie wymagają dużej ich ilości, takie jak krzaczaste fasole, to idealna uprawa następcza do zasadzenia po zbiorze ziemniaków. Zaleca się również stosowanie płodozmianu, z którego powinny być wykluczone tylko uprawy stałe takie jak truskawki czy rabarbar.
 

Dobrzy sąsiedzi

W praktyce udowodniono, że korzystne jest sadzenie różnych roślin warzywnych na grządce. W ten sposób składniki zawarte w glebie mogą zostać wykorzystane w sposób optymalny, ponieważ rośliny tego samego gatunku nie będą ze sobą tak silnie konkurować. Dobrze sprawdza się na przykład połączenie pomidorów i papryki, roszponki i kalarepy czy cebuli i marchwi. Bardzo ważne jest też pozostawienie odpowiednich odstępów między roślinami.

Warzywa z ogrodu – przydatne wskazówki na choroby grzybicze

Choroby grzybicze takie jak mączniak prawdziwy rozprzestrzeniają się szybciej, kiedy warzywa liściaste (np. sałata, kapusta lub kapusta włoska) rosną blisko siebie. Aby chronić rośliny, podczas podlewania zwróćmy uwagę, aby nie moczyć liści. Podlewajmy korzenie. Dobre są również miejsca nasłonecznione lub wręcz przewiewne. Szara pleśń również nie rozwija się zbyt dobrze w takich warunkach. Grzyby tego rodzaju pojawiają się przede wszystkim na roślinach osłabionych. Z liści rozprzestrzeniają się na owoce. Upewnijmy się, że gleba zawiera odpowiednią ilość wapnia, ale nie przesadzajmy z nawozem wapniowym.

Pomidory i ziemniaki z własnych zbiorów

Natomiast pomidory i ziemniaki często są atakowane prze zarazę ziemniaka i brązową zgniliznę. W przypadku pomidorów zaraza pojawia się na owocach, a na ziemniakach najpierw na liściach. Zaleca się możliwie najszybciej usunąć zarażone liście. Kapusta i rzodkiewka zaatakowane przez kiłę kapuścianą wysychają. W tym przypadku chore rośliny powinny być szybko usunięte, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Zwróćmy uwagę na prawidłowe pH gleby, które może być jednym ze środków zapobiegawczych – pH 7 to wartość optymalna.

„Kiedy tworzymy plan uprawy dla naszej warzywnej grządki, wybierajmy bardziej odporne warzywa takie jak pomidory lub ziemniaki. Zapewnijmy odpowiedni odstęp między roślinami, aby pozwolić na swobodną cyrkulację powietrza. Aby rośliny nie gniły, chrońmy pomidory przed deszczem”.

Uprawiamy własne warzywa –  3 ważne porady:

  1. Wybierajmy silne warzywa, które sprawdzają się w danym regionie.
  2. Dobierzmy uprawy uprzednie i następcze, które są gotowe do zbioru bardzo późno lub bardzo wcześnie i mają krótką fazę wzrostu.
  3. Zapewnijmy odpowiedni odstęp między roślinami, pozwalający na swobodną cyrkulację powietrza.

Powiązane artykuły